gevoelens uiten relatie

Gevoelens uiten in relatie

Door gevoelens te uiten in je relatie, kun je op elkaar afstemmen. Afstemmen is het vermogen om het binnenste van je partner te begrijpen en hier toegang tot te krijgen. Wanneer je niet bent afgestemd op je partner kun je niet op zijn/haar emoties reageren. Jullie onderlinge band kan dan niet worden versterkt.  

Afstemmen op je partner

Als je onderlinge band niet wordt versterkt, kan dit op de lange termijn leiden tot wrok. Wrok beschadigt het vertrouwen in jullie relatie.

Om afstemming te bereiken is het nodig dat je de emoties van je partner accepteert en steunt, ook de moeilijke emoties zoals boosheid, angst en verdriet. Door afstemming zul je je partner beter begrijpen.

Hoe?

Zorg dat jullie gevoelens uiten over jullie relatie en praat met elkaar op een manier die veiligheid aanmoedigt. Wees een bondgenoot in plaats van een probleemoplosser. Stel open vragen over de gevoelens van je partner en toon sympathie.

Dit is geen makkelijk proces om te leren, maar wel een heel belangrijk proces. Alle stellen kunnen met een beetje oefening dit leren, dus ook jullie!

Uitdaging

Vraag je partner deze week eens naar zijn gevoelens. Waar is hij/zij bang voor? Wat irriteert hem/haar? Wat maakt hem/haar verdrietig? Luister naar hem/haar, maar uit ook je eigen gevoelens. Je zult merken dat jullie na afloop meer op elkaar zijn afgestemd!