respect in je relatie

Respect in je relatie

In een gelukkige relatie behandelen partners elkaar met respect. Respect in een relatie is belangrijk. Als je het ergens over oneens bent, probeer je toch elkaars standpunt te begrijpen. Minachting is niet aanwezig.

Respect: tegengif tegen minachting

Minachting geeft je het gevoel dat je niets waard bent. Dit komt naar voren in zinnen die bedoeld zijn om iemand ergens de schuld van te geven. Minachting is bedoeld om te kwetsen. Eigenlijk zeg je dan: “ik ben beter dan dat jij bent”.

Het goede nieuws? Minachting kan voorkomen worden! Het tegengif is begrip en waardering tonen voor wat je partner doet, ook wanneer jij het er niet mee eens bent.

Hoe beter je elkaar begrijpt, hoe beter je positief met elkaar kunt omgaan. Dit zal jullie “emotionele bankrekening” in het groen houden.

Lees meer: https://www.gottman.com/blog/invest-relationship-emotional-bank-account/

Uitdaging

Kom jij soms (ongemerkt) minachtend over? Probeer wat meer waardering te tonen. Toon interesse en stel vragen. Ervaar je dat er vaak minachtend over jou gedacht wordt? Durf dit te zeggen. Vertel dat je dit vervelend vindt en geef aan dat je graag wat meer waardering wilt horen.